Logo Colina Primaverii

Bine ati venit!

Vă lansăm invitația de a ne deveni parteneri responsabili și conștienți în promovarea și păstrarea propriei stări de sănătate, accesând serviciile și programele noastre de medicină preventivă și reabilitare medicală, adaptate tuturor categoriilor de vârstă și sănătate.
Program de lucru

Luni - Vineri .......... 08:00 - 21.00

Galerie Foto

Luni - Vineri 08.00 - 21.00

(0248) 222 262

Str. Constantin Stătescu nr. 15, Pitești

Top

Hipertensiunea arterială, dincolo de medicamente: nu uitaţi exerciţiile fizice

Colina Primăverii / Articole  / Hipertensiunea arterială, dincolo de medicamente: nu uitaţi exerciţiile fizice

Hipertensiunea arterială, dincolo de medicamente: nu uitaţi exerciţiile fizice

Hipertensiunea arterială reprezintă cea mai frecventă boală cronică netransmisibilă din lume. Se estimează că în jur de 2 miliarde de oameni de pe glob suferă de această boală insidioasă, frecvent lipsită de simptome sau cu simptome puţine. Dealtfel, hipertensiunii arteriale i se spune deseori „ucigaşul tăcut”.

Din păcate, circa jumătate dintre cazurile de HTA sînt nediagnosticate, jumătate din cele diagnosticate sunt netratate, iar dintre cazurile tratate, în circa 50% dintre cazuri, nu se obţine un control optim al tensiunii arteriale. Aceasta, în ciuda progreselor importante în tratamentul medicamentos al bolii hipertensive şi a datelor ştiinţifice clare cum că această afecţiune determină complicaţii severe la nivelul creierului, inimii şi rinichiului, scurtând viaţa!
Succesele relativ modeste în controlul HTA se datorează în mare măsură adoptării pe scară largă a stilului de viaţă nesănătos: sedentarism, alimentaţie hipercalorică şi foarte bogată în sare, fumat. Deşi marile ghiduri clinice internaţionale recomandă fermschimbarea stilului de viaţă ca singurul tratament în formele uşoare de HTA şi ca tratament asociat medicaţiei în celelalte forme de HTA, măsurile nemedicamentoase de terapie în HTA sînt frecvent neglijate sau tratate formal.

In fapt, practicarea unor exerciţii fizice regulate, chiar şi de intensitate redusă, reduce valorile tensionale comparabil cu (aproape) orice medicament antihipertensiv! Mai mult, persoanele hipertensive care fac exerciţii aerobe regulate (gimnastică, alergare uşoară, mers susţinut, înot, ciclism) prezintă mult mai puţine complicaţii datorate HTA (infarcte miocardice, accidente vasculare  etc) şi trăiesc semnificativ mai mult decît sedentarii. La pacientul fără hipertensiune arterială, persoanele sedentare riscă mult mai mult să devină hipertensive, în timp ce persoanele antrenate rămîn normotensive de-a lungul vieţii sau dezvoltă doar forme uşoare de hipertensiune.
Din păcate, deşi aceste constatări ştiinţifice sînt cunoscute medicilor şi chiar publicului larg, în România sedentarismul a luat proporţii îngrijorătoare, cu impact cert asupra stării de sănătate. In practica medicală curentă se constată că prea puţini dintre pacienţi reuşesc să combată sedentarismul eficient şi pe termen mediu – lung, în absenţa sprijinului profesionist.
Preocupat de tratamentul complex şi multidisciplinar al HTA, Centrul de Recuperare Medicală şi Medicină Preventivă a demarat un program de diagnostic şi tratament complet al bolii hipertensive. In cadrul acestui program, dar şi independent de el, centrul nostru oferă programe complexe şi individualizate de gimnastică medicală şi de exerciţii fizice. Centrul dispune de aparatură performantă şi de personal calificat şi dedicat ideii de medicină preventivă.

In rezumat, exerciţiile fizice regulate:
  • previn hipertensiunea arterială la oamenii aparent sănătoşi
  • reduc severitatea hipertensiunii arteriale
  • reduc necesarul de medicamente hipertensive
  • previn complicaţii majore ale hipertensiunii
  • prelungesc viaţa la cei cu TA normală şi la cei hipertensivi
Share