fbpx

La Centrul Medical Colina Primăverii medicul neonatolog alături de asistenții medicali și kinetoterapeuți evaluează și ajută dezvoltarea nou-născuților și nou-născuților prematuri cu diverse patologii medicale. Studiile au demonstrat că furnizarea unei astfel de îngrijiri neonatale îmbunătățește rezultatele pe termen lung ale nou-născuților.

Scopul nostru este să identificăm din timp întârzierile de dezvoltare și să aducem la cunoștință familiilor intervențiile potrivite pentru a preveni pe termen lung probleme de dezvoltare.

Printre pacienții noștri se numără și nou-născuți cu probleme de alimentație, de tonus muscular sau întârzieri în dezvoltare trimiși de pediatri sau alți specialiști.

Contactează-ne

Stabilește o întâlnire cu unul dintre
specialiștii noștri.

Pediatrie

Nou-născuții prematuri prezintă un risc crescut de a dezvolta patologii neuro-motorii – afecțiuni la nivelul funcționalității creierului care pot afecta abilitățile copilului de învățare, memorie sau comportament. Alte complicații care apar în perioada neonatală pot crește, de asemenea, riscul. Problemele pot include:

  • Hemoragii cerebrale (hemoragia subependimară) care poate duce la acumularea LCR în creier și la presiune intracraniană care determină mărirea capului nou-născutului (hidrocefalie posthemoragică)
  • Pierderi de materie albă din creier (hipomielinizare sau leucomalacie periventriculară)
  • O complicație a unei infecții care poate pune viața în pericol (meningită sau sepsis)
  • Convulsii
  • Pierderea auzului
  • Probleme nutriționale
  • Alte probleme serioase de sănătate, precum boala pulmonară cronică sau disfuncția căilor aeriene superioare

Recunoașterea timpurie a unor astfel de probleme este critică pentru a beneficia de intervenție la timp și pentru a îmbunătăți calitatea vieții pentru astfel de nou-născuți cu risc. O abordare multidisciplinară pentru îngrijire și tratament oferită de o echipă medicală de experți este esențială pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Departamentul de Neonatologie colaborează pentru evaluarea și tratamentul cât mai corect și complet al copilului dumneavoastră și cu specialiști  precum: nutriționist, neurolog, reumatolog, medic de recuperare medicală, kinetoterapeuți, etc.

La Centrul Medical Colina Primăverii veți putea beneficia de o abordare integrată, fără a fi nevoiți să vă deplasați cu micuțul dumneavoastră.

Când vă puteți adresa departamentului de Neonatologie?

Unele schimbări de dezvoltare nu sunt vizibile imediat după naștere, astfel că, de obicei, primim nou-născuți la:

  • 4 luni vârstă corectată*
  • 8-12 luni vârstă corectată*
  • 18-24 luni vârstă corectată*

Vizitele medicale pot începe chiar de la 2-4 săptămâni după externare pentru a vă asigură că atât micuțul dumneavoastră cât și dumneavoastră ca părinți vă adaptați corespunzător și aveți tot ce vă trebuie acasă. Acestea pot continua până la vârsta de 3 ani, în funcție de nevoile micuțului.

* vârsta corectată se obține scăzând din vârsta reală numărul de săptămâni și zile de prematuritate, ținând cont că o sarcina la termen este considerată a fi la 40 de săptămâni.

Servicii medicale oferite:

  • Consultații și evaluări medicale specializate (evaluare post natală, evaluare locomotorie)
  • Ecografie generală – în scop de diagnostic și intervenție
  • Îngrijire medicală specializată ambulatorie (tratament medicamentos, investigații paraclinice)
  • Asistență medicală primară

 

Pentru ce să fiți pregătiți?

Deși nevoile fiecărui nou-născut sunt diferite, la fiecare vizită specialistul nostru  reexaminează istoricul medical complet al micuțului inclusiv perioada de spitalizare post naștere și evenimentele post ieșire din spital. Sunt reevaluate tratamentele medicale curente, terapiile și alte tratamente administrate. Se efectuează o examinare fizică completă ulterior căreia medicul neonatolog discută cu părinții (tutorii) eventualele probleme observate și concepe un plan de tratament potrivit atât pentru copil cât și pentru părinți.

Deși dezvoltarea fiecărui nou-născut este diferită, se vor efectua evaluări de dezvoltare formale în momente specifice pentru a oferi părinților informații legate de dezvoltarea cognitivă, aptitudini lingvistice și dezvoltarea motorie a copilului.

Între 8-12 luni vârstă corectată și din nou între 18-24 luni vârstă corectată, un terapeut pediatru specializat evaluează micii pacienți folosind o testare standard (BSID III) care va ajuta la compararea dezvoltării copilului dumneavoastră față de alți copii cu dezvoltare normală de aceeași vârstă corectată (dacă este născut prematur). Țineți minte însă, că există o gamă largă de dezvoltare normală! Aceste teste pot determina punctele forte sau anumite zone terapeutice de urmat (fizice, ocupaționale, terapie pentru vorbit, etc.), precum și dacă sunt necesare evaluări viitoare.

La 18 luni vârstă corectată se folosește M-CHAT-R (Modified Checklist for Autism in Toddlers-Revised) pentru a identifica acei copii care au nevoie de o evaluare mai aprofundată pentru Autism.

 

De asemenea, medicul neonatolog vă poate programa pentru vizite mai timpurii sau mai dese dacă consideră necesar.

DrGalatanu

dr. Gălățanu Georgiana Nadia

medic specialist neonatologie

medic specialist chirurgie pediatrică

competență ultrasonografie generală  nivelul  I și II

Departament:
Pediatrie

[table “4” not found /]

Mitrache Cătălina Mihaela

doctor în Educație fizică și sport

specialist kinetoterapie, terapie Bobath

Departament:
Kinetoterapie

Program Mitrache Cătălina-Mihaela

Lu, Mi, Vi13:00-21:00
Ma, Jo08:00-16:00
Programări Call-Center: 0248 22 22 62
Bratu Danut

Bratu Anghel Dănuț

specialist kinetoterapie, terapie Bobath

terapie Vojta

Departament:
Kinetoterapie

[table “6” not found /]
Popa Ionela

Popa-Morcoană Ionela

asistent medical

Departament:
Pediatrie