fbpx

Citește mai jos o serie de întrebări de bază legate de mituri în diabet.

În numele milioanelor de oameni care trăiesc cu diabet sau au risc de a dezvolta o astfel de afecțiune, dorim să te ajutăm să înțelegi această boală cronică. 

Diabet

Vrei să ai o alimentație mai sănătoasă, dar nu știi de unde să începi?

Dacă ești supraponderal, vei dezvolta negreșit diabet de tip 2?

Să fi supraponderal este un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului, dar și alți factori de risc precum cât de multă activitate fizică faci, istoricul medical al familiei, etnia și vârsta joacă un rol important. Din păcate, mulți oameni cred că greutatea este singurul factor de risc pentru diabetul de tip 2, dar multe persoane cu diabet de tip 2 au o greutate normală sau sunt moderat supraponderali.

Băuturile zaharoase provoacă diabet?

Cercetările au demonstrat că un consum de băuturi zaharoase este legat de diabetul de tip 2. Asociațiile Mondiale de Diabet recomandă ca oamenii să evite consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și să le înlocuiască cu apă ori de câte ori este posibil pentru a ajuta la prevenirea diabetului de tip 2.

Băuturile zaharoase cresc totodată valorile glicemiei și pot asigura câteva sute bune de calorii într-o singură porție. O doză de suc obișnuită de aproximativ 350 ml are aproape 150 cal și 40 g de zahăr, echivalentul a 10 lingurițe de zahăr

Băuturile îndulcite cu zahăr includ băuturi precum:

– sucul obișnuit
– punch de fructe
– băuturi de fructe
– băuturi energizante
– băuturi sportive
– ceai dulce
– băuturi cu cafea îndulcite
– alte băuturi zaharoase

Este diabetul o afecțiune serioasă?

Da. Diabetul cauzează mai  multe decese pe an decât cancerul de sân și SIDA laolaltă și având diabet, șansele să faci un atac de inimă se dublează. Vestea bună este că dacă îți gestionezi eficient diabetul poți reduce riscurile complicațiilor diabetice.

Trebuie oamenii cu diabet să mănânce mâncare specială?

Nu, nu ai nevoie de mâncare specială. Alimentele ambalate cu pretenții speciale de genul „alimente pentru diabetici” tot pot să crească nivelul glicemiei, să fie mai scumpe și / sau să conțină alcooli de zahăr care pot avea un efect laxativ.

Un plan alimentar sănătos pentru diabetici este în general la fel cu alimentația sănătoasă  pentru oricine. De fapt, există o mulțime de planuri alimentare diferite care te pot ajuta să îți gestionezi diabetul. În general, un plan alimentar sănătos pentru diabet va include o mulțime de legume fără amidon, limitează zaharurile adăugate, schimbă cereale rafinate cu cereale integrale și va acorda prioritate alimentelor integrale față de alimentele supra procesate, atunci când este posibil.

Dacă ai diabet, poți mânca alimente cu amidon, precum pâine, cartofi sau paste?

Alimentele cu amidon pot face parte dintr-un plan alimentar sănătos, dar dimensiunea porției este esențială. Aceste alimente tind să aibă mai mulți carbohidrați și consumarea lor îți va crește glicemia.

Persoanele cu diabet trebuie să evite carbohidrații?

Nu există dovezi care să sugereze că persoanele cu diabet trebuie să evite carbohidrații, deși unii aleg planuri alimentare care îi evită. De fapt, dovezile sugerează că incluzând cantitățile potrivite de carbohidrați, proteine și grăsimi te pot ajuta în gestionarea nivelului glicemiei. Lucrează cu medicul tău diabetolog/ nutriționist pentru a  găsi echilibrul potrivit pentru tine.

Nu ești sigur de unde să începi?

Începe cu o porție nu mai mare de un sfert de farfurie.

Pot oamenii cu diabet să mănânce dulciuri și ciocolată?

Dacă sunt consumate ca parte a unui plan sănătos de alimentație, dulciurile și deserturile pot fi consumate de persoanele cu diabet. Cheia cu dulciurile este să consumi porții foarte mici și să le păstrezi pentru ocazii speciale, astfel încât să îți concentrezi mesele pe alimente mai sănătoase. Lucrul cu un medic nutriționist sau cu un dietetician certificat te va ajuta să obții un plan de masă individualizat care să țină cont de obiectivele tale, dar și de preferințele alimentare.

Poți lua diabetul de la altcineva?

Nu. Cu toate că nu știm exact de ce unii oameni dezvoltă diabet și alții nu, știm că diabetul nu este contagios. Nu poate fi luat precum o răceală sau gripă.

Este mai probabil ca persoanele cu diabet să dezvolte răceli și alte boli?

Nu ai mai multe șanse să faceți o răceală sau o altă boală dacă ai diabet. Persoanele cu diabet sunt sfătuite să își facă vaccinurile antigripale. Acest lucru se datorează faptului că orice boală poate face diabetul mai greu de controlat, iar persoanele cu diabet care fac gripă au mai multe șanse decât ceilalți să dezvolte complicații grave.

Daca ai diabet de tip 2 și medicul tău spune că ai nevoie să începi să folosești insulină, asta înseamnă că ai eșuat în efortul tău de a-ți gestiona corect diabetul?

Folosirea insulinei pentru a aduce valorile glicemiei la un nivel sănătos este un lucru bun, nu unul rău. Pentru majoritatea oamenilor, diabetul de tip 2 este o boală progresivă. Când sunt diagnosticate pentru prima dată, multe persoane cu diabet de tip 2 își pot menține glicemia la un nivel sănătos cu o combinație de alimentație planificată, activitate fizică și administrarea de medicamente orale. Însă, în timp, organismul produce treptat din ce în ce mai puțin din propria insulină și, în cele din urmă, medicamentele orale pot să nu fie suficiente pentru a menține nivelul glicemiei într-un interval sănătos.