fbpx

Generalități

TAPING este o tehnică de bandajare care susține și stabilizează mușchii și articulațiile, concepută să faciliteze vindecarea naturală a organismului fără să limiteze mișcarea sau flexibilitatea corpului. Stimulând diverși receptori din sistemul somato-senzorial, banda atenuează durerea și facilitează drenajul limfatic. Efectul de ridicare a pielii creează spații mai mari între țesuturi, permițând astfel un aport ridicat de oxigen și o reducere a inflamației în zona respectivă.

Banda kinesiologică trebuie aplicată numai după o evaluare fizică detaliată, făcută obligatoriu de un specialist (kinetoterapeut certificat). Rezultatele evaluării indică mărimea, poziția și strânsoarea benzii kinesiologice, care poate fi aplicată în sute de feluri ca să:

– influențeze sistemul neuromuscular;
– să atenueze durerea și să reducă inflamația;
– să crească performanța sportivă;
– să prevină accidentările;
– să grăbească vindecarea.

Cui se adresează tehnica TAPING (Kinesio, Dynamic)?

Benzile kinesologice nu conțin latex și sunt ușor de purtat zile la rând. De la copii până la vârstnici, ele pot trata cu succes o varietate de afecțiuni ortopedice (entorse, luxații, întinderi sau rupturi musculare etc), neuromusculare, neurologice, dar mai ales accidentări sportive.

Această metodă terapeutică oferă simultan susținerea musculară de care are nevoie un pacient și reabilitarea funcției afectate.

Afecțiuni tratate:

Afecțiuni ortopedice și posttraumatice:
– luxații
– entorse, sechele de entorse
– fracturi
– tulburări de statică vertebrală (scolioze, cifoze)
– picior plat
– rupturi de ligament
– alte afecțiuni ortopedice și posttraumatice

Afecțiuni reumatismale degenerative articulare:
– spondilartroze
– coxartroze
– gonartroze
– artroze ale mâinilor
– artroze ale picioarelor
– alte afecțiuni reumatismale degenerative articulare

Afecțiuni reumatismale degenerative abarticulare:

– artrite
– periartrite scapulohumerale
– bursite
– sinovite
– epicondilite
– calcaneite
– alte afecțiuni reumatismale degenerative abarticulare

Alte afecțiuni osteo și musculo-scheletale:

– scolioză, cifoză, hiperlordoză,
– lombalgie, lombosciatică, spondiloză, hernie de disc
– contracturi, întinderi și rupturi musculare, torticolis
– îmbunătățirea activării musculare, mai exact a contracției musculare, determinându-se astfel un tonus muscular normal

Afecțiuni neurologice periferice:
– nevralgii și nevrite
– dureri din diferite cauze: hernii de disc cervicale, toracale, lombare
– alte afecțiuni neurologice periferice

Afecțiuni neurologice central sechelare după traumatisme cerebrale sau accidente vasculare cerebrale (hemoragice sau trombotice):
– hemipareze
– parapareze
– hemiplegii
– alte afecțiuni neurologice central sechelare după traumatisme cerebrale sau accidente vasculare cerebrale (hemoragice sau trombotice)

Dureri postherpetice

Ginecologie:
– dureri menstruale
– mastopatie fibrochistică
– dureri după naștere
– alte afecțiuni ginecologie

ORL:
– sinuzite
– alte afecțiuni ORL

Alte afecțiuni:

– stază venoasă cu edeme pe picioare, drenaj după operații pe ganglioni limfatici (precum mastectomia)
– amețeli, dureri de cap, constipație, sforăit etc.

Ce efecte are tehnica TAPING (Kinesio/ Dynamic)?

Studiile științifice au confirmat efectele pozitive asupra pielii, sistemului circulator și limfatic, asupra mușchilor, ligamentelor, tendoanelor și articulațiilor.

Studiile recente au demonstrat eficiența benzilor kinesiologice prin utilizarea lor în scopul:

  • diminuării dureri și reducerii edemului;
  • îmbunătățirii mobilității și amplitudinii de mișcare;
  • îmbunătățirii capacității de contracție musculară și combaterii spasmelor musculare.

Efecte:

Ameliorarea durerii

Atenuarea durerii. Banda inhibă nociceptorii și blochează căile dureroase din mușchi, articulații și piele. Scade astfel în intensitate transmiterea impulsului dureros spre creier, se normalizează tonusul mușchilor și se atenuează durerea și spasmul muscular. Echilibrul creat în cadrul circuitului neuronal de la nivelul mușchilor, tendoanelor, articulațiilor și pielii reușește să reducă durerea, să scadă edemul și să îmbunătățească performanța și funcția musculară.

Îmbunătățirea funcției musculare prin reglarea tonusului muscular

Performanța musculară. Banda stimulează răspunsul proprioceptiv prin terminațiile senzitive de la nivelul mușchilor, articulațiilor și pielii. Este îmbunătățită astfel interacțiunea dintre piele și structurile subcutanante, este activat circuitul nervos de la nivelul subcutanat și se obține un răspuns muscular cu o performanță superioară.

Susținerea funcției articulare:
– stimularea proprioceptivă;
– influențarea poziției articulațiilor;
– influențarea direcției mișcării;
– creșterea stabilității.

Susținere și stabilitate. Banda este utilizată frecvent în cazul unei tulburări care necesită stabilizarea și realinierea poziției unei articulații, asigurând stabilitatea articulației, fără să-i limiteze mișcarea.

Neutralizarea congestiei circulației sanguine și drenajului limfatic

Managementul edemului. Banda este folosită cu succes și în cazul edemelor postoperatorii, pe care le reduce prin eliberarea presiunii dintre piele și țesuturile subcutanate, asigurând o reluare a circulației normale a lichidelor acumulate în urma leziunii. Benzile pot fi folosite în cazul limfedemului sau în contuziile superficiale.

Influențarea neuroreflectorilor

Atenuarea efectelor limitative ale cicatricilor. După operații sau traumatisme, în urma procesului de vindecare, rezultă adesea un țesut cicatricial care poate cuprinde pielea și fascia subiacentă. Acest țesut cicatricial poate determina limitări de mobilitate și amplitudine normală ale membrului afectat. Aplicarea benzii asigură o întindere de lungă durată, fără să strângă prea tare stratul de țesut cicatricial.

Metoda poate fi asociată și cu alte tratamente și are o eficiență dovedită în fazele cronice și de recuperare ale unei accidentări, dar și când este utilizată ca măsură de prevenție a traumatismelor, mai ales de către sportivi. 

Dynamic Taping – diferențe și avantaje față de Kinesiotaping

  • este fabricată din materiale foarte diferite
  • se întinde în toate direcțiile, față de benzile kinetsiologice care se întind doar longitudinal
  • are o rezistență și un recul mult mai mare, asemănător unei corzi de bungee jumping, pe când benzile kinesiologice și cele din nylon au o rezistență mult mai scăzută în a ridica pielea
  • se întind mult mai mult și nu au un punct final solid, precum benzile atletice sau kinesiologice. Acest lucru permite benzilor Dynamic să fie aplicate în poziție scurtată pentru a maximiza efectul de “bungee” și să permită totuși mișcare deplină
  • este creat pentru a funcționa mecanic, pentru a modifica tiparele de mișcare absorbind încărcătura și redirecționând acea energie înapoi în mișcare, toate acestea fără a limita aria de mișcare. Benzile kinesiologice sunt create pentru a funcționa neurofiziologic, încercând să modifice percepția durerii, activitatea musculară sau circulația prin intermediul contactului cu pielea sau ridicând pielea.