Menopauza Dieta

Dieta la menopauză

Nu există o dietă care să facă minuni la menopauză, însă ceea ce mâncați (sau ceea ce nu mâncați) vă poate influența foarte mult felul în care vă simțiți. În plus, același regim alimentar vă asigură și protecție cardiovasculară și previne osteoporoza, două dintre amenințările serioase cu care se confruntă femeile aflate la menopauză.

În plus, menținerea unei greutăți corporale optime este un obiectiv din ce în ce mai greu de realizat la această vârstă. Soluția la îndemână pentru a atinge toate aceste obiective deodată este să treceți la o dietă de tip mediteraneean.

Aceasta se axează pe consumul de alimente bogate în antioxidanți (legume și fructe), proteine ușoare, cereale integrale și grăsimi bune pentru inimă. Conceptul global al acestei diete este următorul:

  • Majoritatea meselor trebuie să se axeze pe legume, cereale integrale, ulei de măsline, fasole, păstăi, nuci, leguminoase, semințe, fructe, ierburi și mirodenii.
  • Trebuie să consumați două, trei porții de pește bogat în omega-3 pe săptămână. Tonul și somonul sunt surse bune în acest sens.
  • Carnea de pasăre și ouăle se pot consuma din două în două zile. Mențineți cantitatea porțiilor de carne la 100-120 g și întotdeauna înlăturați pielea înainte de a mânca. În ceea ce privește consumul de ouă este bine să alternați ouăle întregi cu albușurile de ou.
  • Carnea roșie și dulciurile trebuie evitate pe cât posibil sau cel puțin limitate la o dată pe săptămână.
  • Vinul roșu (max.150 ml zilnic sau la două zile) este de asemenea de bază în dieta mediteraneană, fiind bogat în antioxidanți sănătoși pentru inimă.

Cât de important este calciul?

Pe măsură ce corpul produce din ce în ce mai puțin estrogen, calciul este mai greu de absorbit. Multe dintre simptomele associate menopauzei sunt exacerbate de un nivel scăzut de calciu. Necesarul de calciu pentru femeile aflate la menopauză este de 1.200 de mg, iar femeile aflate la postmenopauză ar trebui să consume 1.500 mg pe zi. Alegeri bune: alimente îmbogățite cu calciu, lapte și produse lactate degresate, pâine din făină integrală și lapte de soia îmbogățit cu calciu. Obiectivul este să luați cât mai mult posibil din alimente și apoi să suplimentați restul. Nu uitați că puteți absorbi doar circa 600 mg o dată, așa că nu luați mai mult într-o singură doză. Vitamina D poate să ajute organismul să absoarbă calciul, însă majoritatea dintre noi nu obținem suficientă vitamina D în alimentație. Discutați cu medicul dvs. despre posibilitatea suplimentării cu vitamina D.

Leave a reply