Mituri legate de diabet

Citește mai jos o serie de întrebări de bază legate de mituri în diabet.

În numele milioanelor de oameni care trăiesc cu diabet sau au risc de a dezvolta o astfel de afecțiune, dorim să te ajutăm să înțelegi această boală cronică. 

Dacă ai diabet, poți mânca alimente cu amidon, precum pâine, cartofi sau paste?

Alimentele cu amidon pot face parte dintr-un plan alimentar sănătos, dar dimensiunea porției este esențială. Aceste alimente tind să aibă mai mulți carbohidrați și consumarea lor îți va crește glicemia.

Persoanele cu diabet trebuie să evite carbohidrații?

Nu există dovezi care să sugereze că persoanele cu diabet trebuie să evite carbohidrații, deși unii aleg planuri alimentare care îi evită. De fapt, dovezile sugerează că incluzând cantitățile potrivite de carbohidrați, proteine și grăsimi te pot ajuta în gestionarea nivelului glicemiei. Lucrează cu medicul tău diabetolog/ nutriționist pentru a  găsi echilibrul potrivit pentru tine.

Nu ești sigur de unde să începi?

Începe cu o porție nu mai mare de un sfert de farfurie.

Pot oamenii cu diabet să mănânce dulciuri și ciocolată?

Dacă sunt consumate ca parte a unui plan sănătos de alimentație, dulciurile și deserturile pot fi consumate de persoanele cu diabet. Cheia cu dulciurile este să consumi porții foarte mici și să le păstrezi pentru ocazii speciale, astfel încât să îți concentrezi mesele pe alimente mai sănătoase. Lucrul cu un medic nutriționist sau cu un dietetician certificat te va ajuta să obții un plan de masă individualizat care să țină cont de obiectivele tale, dar și de preferințele alimentare.

Poți lua diabetul de la altcineva?

Nu. Cu toate că nu știm exact de ce unii oameni dezvoltă diabet și alții nu, știm că diabetul nu este contagios. Nu poate fi luat precum o răceală sau gripă.

Este mai probabil ca persoanele cu diabet să dezvolte răceli și alte boli?

Nu ai mai multe șanse să faceți o răceală sau o altă boală dacă ai diabet. Persoanele cu diabet sunt sfătuite să își facă vaccinurile antigripale. Acest lucru se datorează faptului că orice boală poate face diabetul mai greu de controlat, iar persoanele cu diabet care fac gripă au mai multe șanse decât ceilalți să dezvolte complicații grave.

Daca ai diabet de tip 2 și medicul tău spune că ai nevoie să începi să folosești insulină, asta înseamnă că ai eșuat în efortul tău de a-ți gestiona corect diabetul?

Folosirea insulinei pentru a aduce valorile glicemiei la un nivel sănătos este un lucru bun, nu unul rău. Pentru majoritatea oamenilor, diabetul de tip 2 este o boală progresivă. Când sunt diagnosticate pentru prima dată, multe persoane cu diabet de tip 2 își pot menține glicemia la un nivel sănătos cu o combinație de alimentație planificată, activitate fizică și administrarea de medicamente orale. Însă, în timp, organismul produce treptat din ce în ce mai puțin din propria insulină și, în cele din urmă, medicamentele orale pot să nu fie suficiente pentru a menține nivelul glicemiei într-un interval sănătos.

Leave a reply