fbpx
Coxartroza

Definiție

Coxartroza este artroza șoldului. Boala artrozică înseamnă degenerarea cartilajului ce acoperă extremitățile osoase din articulație, asociată sau nu cu alte modificări locale ale oaselor, ligamentelor și membranei ce învelește la interior articulația (numită sinovială).

Cartilajul este un strat de țesut elastic și alunecos care permite mișcarea ușoară a capetelor osoase în articulație. Inițial apar neregularități ale suprafeței cartilajului și mici fisuri.

Ulterior acestea se adâncesc și bucăți din cartilaj se desprind, lăsând suprafețele osoase descoperite. Osul va suferi la rândul său modificări, suprafața extremității sale se va deforma, iar membrana sinovială se va îngroșa. Acest ansamblu de modificări conduce la deteriorarea functionalității articulației afectate.

Cauzele Coxartrozei

Cauza exactă a coxartrozei este necunoscută. Ceea ce se cunoaște este faptul că cei mai mulţi oameni cu coxartroză prezintă cel puţin unul dintre factorii de risc enumeraţi mai jos:

  • Vârsta înaintată: persoanele afectate de artroză au vârste cuprinse între 50 şi 70 ani
  • Defecte congenitale: cum este luxaţia congenitală de şold
  • Traumatisme la nivelul şoldului: luxaţia de şold sau fractura de col femural
  • Greutatea corporala ce depaseste normalul (obezitatea) reprezinta o suprasolicitare de lunga durata a articulatiilor soldurilor
  • Sexul: coxartroza este mai des întâlnită în rândul femeilor.

Însă coxartroza apare şi la persoane care nu prezintă niciunul din factorii de risc enumeraţi mai sus şi fără o cauză detectabilă.

Simptome

Primele simptome ale coxartrozei sunt durerea de şold, mai ales în zona inghinală şi senzaţia de rigiditate cu scăderea gradului de mobilitate a şoldului.

Coxartroza este o boală cu evoluţie progresivă şi mulţi dintre bolnavii afectaţi preferă să ignore durerea până ce aceasta împreună cu mobilitatea scăzută le afectează viaţa de zi cu zi. Iată mai jos câteva din simptomele gonartrozei care vă ajută să recunoaşteţi boala şi să vă prezentaţi cât mai curând la medic:

  • Durerea în zona inghinală, fesieră sau care coboară pe coapsă
  • Durerea în coxartroză apare treptat, în luni sau ani
  • Scăderea mobilităţii
  • Şchiopătatul
  • Rigiditatea şoldului
  • Repausul înrăutăţeşte situaţia

Tratament Coxartroză

Modificările apărute odată cu evoluţia bolii sunt ireversibile.

Totuşi tratamentul nechirurgical început devreme vă scuteşte de multă durere şi poate amâna instalarea incapacităţii de mişcare. Dacă coxartroza este în stadii avansate, singura soluţie pentru dumneavoastră este cea chirurgicală – protezarea şoldului (artroplastia totală de şold).

Protezarea constă în înlocuirea şoldului deteriorat cu o articulaţie artificială ce are două piese – una pentru bazin şi una pentru femur. Această intervenţie va elimina durerea, va îmbunătăţi considerabil capacitatea de a merge şi va creşte calitatea vieţii dumneavoastră.
Exerciţiile fizice reprezintă un factor important pentru recuperarea dumneavoastră postoperatorie.

La 6 săptămâni de la operaţie trebuie să fiţi apt să vă reluaţi majoritatea activităţilor dumneavoastră cotidiene.