fbpx

Sarcina, pe cât este de plăcută, pe atât este de solicitantă pentru femeie. Durerile de spate, picioarele umflate, oboseala și stresul sunt neplăceri cu care mai toate gravidele se confruntă. Toate aceste suferințe ale gravidei pot fi tratate într-un mod plăcut, fără medicamente și fără efecte secundare – prin masaj.

Contactează-ne

Stabilește o întâlnire cu unul dintre
specialiștii noștri.

Masajul pentru gravide se poate face pe parcursul întregii perioade de sarcină și are următoarele beneficii:

– îmbunătățește circulația sanguină;
– relaxează țesuturile moi (mușchi, piele);
– previne apariția spasmelor musculare;
– reduce durerile de spate și picioare;
– ajută la desumflarea picioarelor, mai ales în ultimul trimestru de sarcină;
– previne apariția vergeturilor.

Multe gravide se tem că masajul ar putea face rău bebelușului. Există situații în care gravida are anumite probleme de sănătate și un masaj pe abdomen, realizat în forță, poate provoca pierderea sarcinii. Pentru siguranță, este recomandat totuși să cereți aprobarea medicului obstetrician înainte de a recurge la masaj. Masajul gravidei presupune tehnici speciale, menite să protejeze sănătatea bebelușului. În primul rând, specialistul trebuie să țină seama de anatomia gravidei, care nu permite poziționarea ei pe burtă în timpul masajului. O altă soluție ar fi ca gravida sa fie așezată pe un scaun special. În cazul gravidelor, mișcările de masaj nu se efectuează în forță. Este contraindicat masajul dacă gravida are pachete varicoase, fiindcă poate apărea hemoragia.

Aproape toate gravidele au dureri de spate, ele fiind atât de supărătoare, încât și somnul devine un calvar. Masajul spatelui se adresează musculaturii trunchiului, dar și zonei lombosacrală și a fesierilor, care formează centura pelvină. Masajul urmărește relaxarea sau decontractarea musculară, dar și inducerea unei stări generale de bine sau de relaxare generală.

Confortul psihic este tot atât de important ca și relaxarea fizică pentru viitoarea mămică”, spune specialistul. Masajul spatelui se efectuează în două etape dacă gravida este așezată pe lateral. Ea trebuie să se întoarcă de pe o parte pe cealaltă pentru a cuprinde întreaga zonă a spatelui și a centurii pelvine. Pentru un sprijin mai bun și pentru un plus de confort, gravida poate fi așezată pe perne.

O alta problemă specifică sarcinii care își găsește rezolvarea prin masaj este retenția apei în țesuturi. Majoritatea gravidelor își simt picioarele umflate și se plâng de îngreunarea mersului. Masajul picioarelor are scopul de a îmbunătăți circulația sangvină și limfatică și se realizează dinspre periferie spre regiunea inghinală.